ÇAPAR KANAT
İzmir Veteriner Hekimler Odası Dokuz Eylül Tıp Fakültesi ile birlikte bir ilk ‘’Tek Sağlık Süt Çalıştayı’’nı düzenledi. Bu çalıştayın özelliği halk sağlığı- tıp-beslenme- çiğ süt-ambalajlı süt ve süt ürünleri üretimi, tüketimi ve sürdürülebilirliğinin sorunlarının bir konsepte ele alabilecek ve bu konuda ‘’doğruları ‘’ konuşabilecek insanların da bir araya getirilip çalıştaya katkı sunması idi. Resmi kalıpların, politik endişelerin varlığında değil tamamen sivil bir toplum örgütünün öncülüğü ve ortamında bugüne kadar çiğ süt-süt-süt politikalarında konuşulmayan, konuşulamayanlar konuşuldu.
Göstermelik süt panellerinde söylenemeyenler bu çalıştayda söylendi.!!! Çünkü Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubu Sözcüsü şahsımız da çalışmanın katlımcısı idi. Bu çalıştayın hayvancılık, halk sağlığı, beslenme, çiğ süt üretimi ve sürdürülebilirliğinin bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Türkiye’nin toplam çiğ süt üretimi; sanılan 15 milyon ton yerine resmi açıklamanın aksine 11-12 milyon ton olduğu Çiğ Süt Üreticileri Grubu iletişim üyesi Prof. Dr. Hazım Gökçen tarafından itiraz edilmesi de ilgi çekici idi. 11-12 milyon ton üretim rakamını 74 milyon Türkiye nüfusuna böldüğümüzde kişi başı süt ve süt ürünleri tüketim rakamının 148-162 litre olduğu ortaya çıkıyor. Aşağıda çalıştay bildirisinde de yer alan ‘’Ülkemizde kişi başına yılda 24 litre süt tüketimi’’ rakamının sadece kutu sütünün (pastörize-uht-içme sütü) rakamı olduğunun bilinmesi gerekir. Türkiye de süt ve süt ürünlerinin tüketimi ile ilgili asıl sorun şehirlerdeki düşük gelir gruplarının süt ve süt ürünlerini çok az tükettiğidir.
Gerçekte sahibi olmayan, sahipsiz, kimsesiz bir milyonu aşkın sayıda sütün çiğini üretenlerin sesini duyurmamıza vesile olan bizleri bu güzel çalışmaya davet eden, çalıştayın düzenlenmesi fikrini ortaya koyan, katılan delegasyona, çalıştay oturumlarını yöneten değerli akademisyenlerimize, katkı sunan herkese ve özellikle; İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın H.Gökhan Özdemir şahsında tüm Yönetim Kuruluna, Prof. Dr. Osman Yılmaz şahsında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerine, veteriner hekim Sayın Adnan Serpen şahsında tüm veteriner-halk sağlığı uzmanlarına, veteriner hekim Sayın Hakan Boyar şahsında tüm serbest veterinerlerimize teşekkürü kuru bir ifade olarak değil yürekten ediyoruz.
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri