IBDV’de Yüksek Mortalite Oranları
Özetlenerek Çeviri
Dr. Kaya Demirözü
Kanatlı Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı
Birleşik Krallıktaki araştırmacılara göre, İnfeksiyöz Bursal Hastalığı Virusu (IBDV) suşları arasındaki virulanstaki farklılıklar kısmen viral bir proteindeki değişikliklerden kaynaklanabilir.
Purbright Enstitüsü, Surrey’deki bilim adamları, araştırmalarının sonuçlarının çok virulant (vv) suşların bazı ticari sürülerde neden yüksek ölüm oranlarına yol açtığının anlaşılmasına yardımcı olabileceğine görüşün. deler. Aynı zamanda çalışmanın aşı araştırmaları ve izleme programları için de kullanılabileceğini belirtmektedirler.
IBDV, tavukların ilk 5 bulaşıcı hastalığından biridir. Ekonomik kayıplar ve refah endişeleriyle sürekli küresel bir tehdit oluşturmaktadır.
İnfeksiyöz Bursal (Gumboro) Hastalığı Virusu (IBDV)
IBDV, tavukların karşı karşıya olduğu ilk 5 bulaşıcı hastalıktan biridir, ekonomik kayıplar ve refah endişeleriyle sürekli küresel bir tehdit oluşturmaktadır. Virus bağışıklık sisteminin hücrelerine bulaşır, immun sistemi baskılar. Hayatta kalan hayvanlar genellikle ikincil enfeksiyonlara karşı hassas olup aşılama programlarına daha az yanıt verir. IBDV’nin vv suşları ilk olarak 1980’lerde ortaya çıktı ve Pirbright araştırmacıları genomlarını ilk sıralayanlardı. Bu suşlar klasik suşlardan daha ölümcüldü, ancak bunun nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır.
Antiviral yanıtın baskılanması
Araştırmacıların çalışmalarında, IBDV’nin vv suşunu daha az öldürücü bir klasik saha suşu ile karşılaştırdı. Vv IBDV’nin enfekte olmuş hücreerin antiviral yanıtını klasik suştan daha fazla baskıladığını bulmuşlardır. Araştırmacılar bunun kısmen VP4 proteinindeki genetik varyasyonlardan kaynaklandığını ve bunun IBDV virülansına katkıda bulunabileceğini göstermişlerdir. Pirbright Birnavirus Grubu Başkanı Dr Andrew Broadbent şunları söylemekte: “Hücrelerde klasik suştan daha yüksek seviyelerde vv IBDV replikasyonu gördük. Budan dolayı antiviral yanıtı önleyerek vv suşlarının daha verimli çoğaltabilmesi mümkün klasik suşlara karşı bir avantaj sağlıyor ve yayılmalarını ve evrimini teşvik ediyor. ”
Aşı geliştirme
VP4 proteininin daha fazla araştırılması IBDV aşısı gelişimi için faydalı olabilir. Çünkü daha az virülant suşlardan gelen VP4 geni, aşılarda kullanım için zayıflatmak üzere vv suşlarına eklenebilir. Yeni bilgiler, IBDV izleme programlarını ve kontrol stratejilerini geliştirmek için de kullanılabilir. Örneğin, IBDV suşlarının virülansını artıran genetik imzaların anlaşılması, ortaya çıkan bir suşun potansiyel tehdidini olabildiğince erken değerlendirmek için ulusal izlsme poramlarını daha iyi bilgilendirmek için kullanılabilir.
(*): Tony McDougal, https://www.poultryworld.net/Health/Articles/2020/7/HighmortalityratesinIBDVexplain (Özetlenerek çeviri)
Önerilen Kaynaklar
- Demirözü, K.(1981): Gumboro Hastalığı. Pfizer Tavukçuluk Bülteni,38.
- Demirözü, K.(1986/1987): Son On Yılda Bölgemizde Saptanan Önemli Tavuk Hastalıkları. Pendik Hay. Hast. Merk. Araşt. Enst. XVIII(12)97101.Çiftlik Dergisi Mayıs1988 51:5455.
- Demirözü, K.(1988): Tavukçuluk Gündemindeki Son Hastalık Sorunları. Tavuk Hastalıkları Teşhis, Aşılar ve Uygulamaları Semineri. (Ed. Demirözü, K. ve Nadas, Ü.G.), Pendik,0911.Haziran.1987. Pendik Hayv. Hast. Merk. Araşt. Enstitüsü Yayınları 8, 7683.
- Demirözü, K.(1993): Gumboro Hastalığı ve Bir Öneri. Tavukçunun Sesi, 49:47 58.
The post IBDV’de Yüksek Mortalite Oranları appeared first on Çiftlik Dergisi.